Thuis bij: Wies

Dit keer ben ik op bezoek geweest bij Wies. Als trouwe bezoeker van de ledenvergaderingen ken ik Wies als een ervaren kweker van Europese cultuurvogels. Omdat ik onlangs enkele putters had aangeschaft wilde ik graag meer over deze vogels te weten komen, dus ik moest maar eens bij Wies langs gaan.

Toen ik hem belde had ik twee vragen; Kan jij mij wat meer vertellen over het kweken met putters en wil je meedoen met de rubriek “thuis bij”? Op beide vragen kwam een volmondig “ja” zodat onze afspraak snel gemaakt was.

tt kooien wies uitgesneden

Wies woont achteraf waardoor hij voldoende ruimte heeft om zijn vogels te houden. Deze zitten in een deel van de schuur. Op weg naar de vogels loop je langs een indrukwekkende prijzenwand. Het lijkt alsof ze in Apeldoorn hier hun opslag hebben. Alle medailles en bekers zijn in zeer ruime mate aanwezig. (Achteraf realiseerde ik mij dat ik vergeten ben hier een foto van te maken.) Met de kennis over de putters zit het dus wel goed. Wies zal ongetwijfeld mijn vragen kunnen beantwoorden.

Bastaard Wies uitgesneden

In het vogelverblijf tref ik enkele vluchten met Major putters en meerdere kleine vluchtjes met (Barm)sijzen aan. Al vrij snel laat hij enkele TT kooien zien waarin zijn vogels klaar zitten om naar Apeldoorn te gaan. ‘Wat is dit voor vogel denk je?’, vraagt Wies aan mij. Dat het een bastaard: putter x kanarie was zag ik (gelukkig) direct maar wat voor kleur? Ik had geen idee. ‘Daar zit zijn moeder’ al wijzend naar een kanarie. Een agaat opaal geel mozaïek, dat wist ik zeker want die heb ik zelf. Glimlachend wist Wies te vertellen dat dit een pop is die van mij geweest is. Deze had hij op de verkoopafdeling tijdens onze TT gekocht. Dat vond ik eerlijk gezegd wel leuk.

putters in vlucht Wies uitgesneden

Al kijkende naar de vogels werden mijn vragen beantwoord en werd voor mij steeds meer duidelijk hoe Wies aan zoveel kennis komt. Wies wil alles van iedereen aannemen maar wil dan wel weten ‘WAAROM’ is dit zo? Zeggen dat iets goed is voor de vogels mag best maar, waarom is het goed? Elke opmerking dient onderbouwd te zijn. Dit laatste had ik wel verwacht omdat Wies tijdens de ledenvergadering, op een positieve manier, een discussie niet uit de weg zal gaan.

sijzen wies uitgesneden

Regelmatig sprak hij over het bijvoeren van producten die de putters nodig hebben om in gevangenschap goed te kunnen leven. Naast het juiste voer voert hij o.a.: noten; Teunisbloem, Berkenzaad en Weegbree. Door zijn grote tuin heeft hij alle ruimte om zelf deze producten te kweken. Zijn eigen notenboom geeft ruim voldoende noten om het jaar door te komen en de Teunisbloem is ook in ruime hoeveelheid aanwezig.

Vervolgens ging de weg naar de zolder waar meerdere lege vluchten staan waar in het voorjaar de vogels naar toe gaan om te kweken. De zolder is aan een kant open waardoor de vogels straks lekker in de buitenlucht zitten. Om het invliegen van andere vogels te voorkomen is er in deze wand gaas gespannen.

Weer terug bij de putters werd mijn aandacht toch steeds getrokken naar de bastaard. Wat een mooi beestje. Ik kon het dan ook niet laten om een Major putter man te kopen die klaar zat voor de verkoopafdeling voor Apeldoorn. Dit mooie exemplaar is lekker binnen Tiel gebleven.

Majoor putter john uitgesneden