THUIS BIJ: Rob

Dit keer ben ik bij Rob op de koffie geweest. Rob is een nieuw lid en wist niet van mijn komst omdat in mijn afspraak met Dirkjan gemaakt had. De reden hiervan is als volgt:

Rob heeft voorheen altijd wedstrijdduiven gehouden maar heeft in 2001 te kampen gekregen met ernstige gezondheidsproblemen waardoor hij de duivensport vaarwel heeft moeten zeggen. Toen hij privé ook niet lekker in zijn vel zat, heeft de dokter heb geadviseerd om een hobby te gaan zoeken. Een jaar geleden heeft Rob de wijze beslissing genomen om met vogels te beginnen.

In eerste instantie heeft hij contact gezocht met Piet van Mourik en Teus de Heus. Beide mannen zijn kanariekwekers maar voor Rob was al snel duidelijk dat kanaries niet ” zijn” vogels zijn en dat zijn voorkeur uitging naar Parkietachtigen. Zo kwam hij in contact met Dirkjan Stekelenburg.

Onder zijn vleugels
Dirkjan heeft Rob toen “onder zijn vleugels genomen” en hem voorzien van de nodige informatie over de Parkietachtigen. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een goed stel kweekvogels waarmee Rob zijn hobby kon starten. Toen ze tegen een huisvestingsprobleem opliepen moest daar een oplossing voor bedacht worden. De oplossing was om het bestaande hok af te breken en er een volledig nieuw hok voor in de plaats te zetten. Intussen was ook Dik de Bruin in beeld gekomen. Omdat Rob vanwege zijn gezondheid niet in staat is om een dergelijke kooi te bouwen hebben Dirkjan en Dik in een aantal zaterdagen een compleet nieuw vogelverblijf met twee vluchten gerealiseerd. Als verrassing had Dirkjan mij gevraagd langs te komen, vandaar dat Rob van niets wist.

Rob1

Verhuizing
Als ik er half maart ben zitten de vogels net een week in het nieuwe verblijf. Tijdens de bouw hebben de vogels bij Dirkjan gezeten. Sommige vogels zijn met kooi en al verhuisd waardoor enkele koppels al jongen hebben. De vogels die zonder kooi zijn verhuisd, zijn ook nauwelijks zichtbaar omdat ze continu in de broedblokken zitten. De vogels hebben het blijkbaar goed naar hun zin in het nieuwe verblijf.

Rob2

Rob heeft gekozen voor kleine en grote Parkietachtigen. Het voordeel van de kleine soorten is dat je sneller tentoonstellingvogels hebt dan bij de grotere soorten. Deze moeten vaak enkele jaren oud zijn voordat je ze op een tentoonstelling kunt inzetten. Door de combinatie met de kleinere soorten kan Rob dit jaar al meedoen met de tentoonstelling.

Rob3

Vooruitgedacht
Links in het vogelverblijf staan de Van Keulen broedkooien voor enkele soorten Agaporniden (Fischerie, Colli en Personatus). Rechts achterin staan 3 vluchten die nu nog leeg zijn maar waarin straks de jongen prima gehuisvest kunnen worden. Je kunt goed zien dat er voor de bouw door ervaren vogelkwekers is meegedacht en dat de ‘kinderziektes’ waar menig nieuwe vogelkweker tegenaan is gelopen, voorkomen zijn.

Rob4

Bij binnenkomst tref ik rechts twee nachthokken aan voor beide buitenvluchten. In de ene vlucht zit een mooi koppel Halsbanden en in de andere een koppel Grote Alexanders. Vooral de Alexanders zijn erg fotogeniek en laten zich goed op de foto zetten. Als ik er ben gaan de schuiven voor de vluchten voor het eerst open. De poppen zitten in het broedblok maar de mannen zitten direct buiten. Als we later buiten staan komen de poppen ook naar buiten. Opvallend is dat ze direct de weg naar het nachthok terug vinden. Zonder te hoeven zoeken, vliegen ze later zo het nachthok in en uit.

Rob5

Toekomst
Weer binnen aan de koffie vraag ik Rob hoe hij de toekomst van zijn vogelliefhebberij ziet. Zijn antwoord is heel duidelijk. Hij wil snel meedraaien in de top en hoopt met zo’n drie jaar hoog in Apeldoorn te kunnen scoren. Dat is zelfvertrouwen, daar houd ik van.

Dirkjan geeft aan dat dit mogelijk is gezien de kwaliteit van zijn vogels maar dat  je met het kweken van vogels ook tegen tegenslagen moet kunnen. Soms loopt het niet zoals je zelf graag zou willen en soms heeft de keurmeester een ander beeld van je vogels dan dat je zelf hebt. Daar moet je wel aan wennen.

Rob6

Dankbaar
Als ik Rob vraag waar hij het nog meer over wil hebben is dat eigenlijk alleen dat hij Dirkjan en Dik dankbaar is dat beiden dit mooie hok voor hem hebben gebouwd en dat ze hem zo steunen. Beiden geven echter aan dat ze het graag doen en het ook leuk vinden dat Rob het zo waardeert. Ook zij hebben zo eer van hun werk. We sluiten af met de gedachte dat het met Rob ongetwijfeld goed komt onder de vleugels van Dirkjan en Rob. Tiel en Meteren hebben er weer een fanatieke vogelkweker bij.

About

Bestuurslid Tielse Vogelliefhebbers Vereniging

View all posts by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *