THUIS BIJ: John

Van jongs af aan
Net als bij de meeste vogelliefhebbers heb ik van jongs af aan al vogels. Toen ik nog thuis woonde had ik een volière en twee kleine vluchten waarin diverse bonte kanaries en tropische vogels zaten. Ik heb het dan over de tijd waarin je voor 10 gulden nog de mooiste koppels Blauwkop Blauwfazantjes kocht. Omdat ik mijn vogels allemaal buiten had zitten, kwam ik in de problemen toen ik ging werken. In de winter was ik alleen maar thuis wanneer het donker was, waardoor ik mijn eigen vogels niet meer kon voeren. De liefhebberij voor de vogels zakte hierdoor af waardoor ik de vogels uiteindelijk verkocht heb.

Thuis bij John2 klein

Op zolder
Toen ik samenwoonde en een huis in Tiel gekocht had, heb ik op de zolder een volière met nachthok gemaakt. Na de verhuizing hoefde ik alleen maar de fundering te bouwen waarna ik het raamwerk kon plaatsen. De vogels waren dan ook snel weer terug. Ook hier zaten de vogels buiten waardoor het verzorgen van de vogels ook door mijn vrouw gebeurde.

Toen de kinderen klein waren, zijn we naar Passewaaij verhuisd. Daar had ik mogelijkheid om een tuinhuis met volière te plaatsen waardoor ik de vogels ’s winters zelf kon voeren. Binnen was het nachthok en stonden er diverse broedkooien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoals het nu is
In 2008 ben ik voor de laatste keer verhuisd. Omdat het tuinhuisje en de volière nog zo nieuw waren, heb ik deze mee verhuisd. In dit huis heb ik wel de volière rondom met hout dicht gemaakt en aan de voorzijde een kozijn met schuiframen geplaatst. Nu heb ik alle vogels binnen zitten en kan ik kan ik de lichturen en de temperatuur goed regelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geel mozaïek kanaries
Door de aanschaf van tweedehands GEHU kooien kwam ik in contact met iemand die mozaïek kanaries hield. De man moest om gezondheidsredenen stoppen met vogels. Het gevolg was dat ik niet alleen zijn kooien maar ook zijn vogels heb overgenomen. Tot op de dag van vandaag kweek ik nog steeds geel mozaïek kanaries. Omdat ik het leuk vind om meerdere kleuren in het hok te hebben, zijn de hoeveelheid kleurslagen wel toegenomen.

Net als bij de meeste vogelliefhebbers ben ik creatief omgegaan met de beschikbare ruimte waardoor ik zoveel mogelijk broedkooien kwijt kan. Ondanks dat ik nu in de tuin ruimte genoeg heb, wil ik het hok niet verder uitbreiden. Hoe meer ruimte, hoe meer vogels, hoe meer werk om alles schoon te houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tentoonstellingen
Sinds een aantal jaren doe ik ook mee aan tentoonstellingen. Het is leuk om te zien hoe je vogels beoordeeld worden en je hebt in de rustige najaarsperiode ook iets om naar toe te werken.

Ik wens u veel vogelplezier toe.

John

About

Bestuurslid Tielse Vogelliefhebbers Vereniging

View all posts by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *